بیماری کزاز در گاو یکی از رایجترین بیماریها و مشکلاتی است که ممکن است برای این نوع دام رخ دهد. از آنجایی که کزاز همچون بیماری هیداتیدوز به عنوان بیماری مشترک در بین انسان و دام شناخته میشود، بنابراین باید اقدامات مناسب برای تشخیص ، پیشگیری و درمان آن صورت پذیرد. برای جلوگیری از ابتلای دام به این نوع بیماری و بروز مشکلات و حتی مرگ و میر در دام در ادامه به بررسی اطلاعاتی در رابطه با این بیماری میپردازیم.
آنچه می خوانید
بیماری کزاز در دام
عامل بیماری کزاز یک عامل باکتریایی به اسم کلستریدیوم تتانی است که میتواند وارد بدن انسان و بسیاری از پستانداران شود و در نهایت شرایط ایجاد بیماری و مشکلات را به وجود بیاورد. در میان موارد حساس به این باکتری میتوان اسب را حساسترین جاندار نسبت به این باکتری در نظر داشت و همچنین بعد از آن، انسان و گوسفنده زنده و گاو و … را مورد توجه قرار داد.

ابتلای به این بیماری در انسان از طریق آلودگی زخم و یا آلودگی ناف و … صورت میپذیرد و در حیوانات نیز از طریق آلوده شدن علوفه به این باکتری، این بیماری نمود پیدا میکند. عامل این بیماری بیشتر در مدفوع و خاک آلوده دیده میشود. دام در صورتی که از علوفه آلوده به عامل این بیماری تغذیه نماید به این بیماری مبتلا میشود و علائم و عوارض آن در دام پدیدار میگردد. همچنین امکان وارد شدن این باکتری از طریق مجرای تناسلی دام در حین زایمان نیز وجود دارد.
علائم بیماری کزاز در انواع دام
طول دوره این بیماری بین 5 تا 10 روز است و در این چند روز بست به شدت بیماری، علائم در دام خود را نشان میدهند. در صورت مشاهده علائم زیر میتوانید نسبت به ابتلای دام به این بیماری مشکوک شوید و راههای درمان را هر چه سریعتر در پیش بگیرید.
- سفت شدن فک دام
- انقباض عضلات سر و صورت
- سفت شدن پاهای دام
- یبوست
- برافراشتن دم به سمت بالا
- ریزش ترشحات و بزاق
- نعره کشیدن دام همچون اسب
- ایجاد پلک سوم روی قسمتی از چشم
- بروز حالتی همچون زدن خندههای شیطانی
- افزایش درجه حرارت بدن
- تشنج
- انحراف دم

راه پیشگیری
از جمله راههای پیشگیری از بیماری کزاز در دام گاو و گوساله زنده میتوان به استفاده از علوفه مناسب و بهداشتی اشاره نمود، همچنین در صورت وجود زخم و جراحات، منطقه زخم باید به صورت مناسب ضدعفونی گندزدایی گردد. استفاده از مواد ضد عفونی نیز در هنگام اخته کردن و دم بری نیز بسیار مهم میباشد. همچنین مهمترین راه برای پیشگیری را میتوان تزریق واکسن کزاز در نظر داشت که به دلیل قوی بودن زهرابه باکتری، باید عمل واکسن زدن در فاصله دو هفته، دو یا سه بار انجام پذیرد.
درمان بیماری کزاز در دام
در این بخش اطلاعات دقیق راجع به بیماری کزاز در گاو و سایر دامها خدمت شما عزیزان ارائه گردید، و در آخر نیز روشهای درمان بیماری بررسی میگردد. از جمله راههای درمانی برای این بیماری میتوان به استفاده از سرم ضد کزاز و همچنین استفاده از پنی سیلین و داروهای شل کننده عضلات و آرامبخش اشاره نمود. قرار دادن دام در محیط کم نور و ضد عفونی کردن محل زخم در صورت وجود جراحات نیز میتواند در درمان این بیماری موثر باشد.