مراقبت از گوساله زنده

نحوه مراقبت از گوساله تازه متولد شده

مراقبت از گوساله ها امری بسیار مهم می باشد که بیاد حتما به آن دقت زیادی داشته باشید. این امر علاوه بر اینکه در رابطه با متولد شدن گوساله می باشد، برای زمان آبستن گوساله نیز بسیار مهم می باشد. یعنی شما باید از همان دوران آبستنی گاو اقدامات لازم را برای داشتن یک گوساله سالم و سر حال انجام دهید. در مقاله مراقبت از گوساله زنده تازه متولد شده نکات مهمی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

تغذیه گاو آبستن در ماه آخر

هر موجود زنده ای که تولید مثل می کند دارای یک بازه زمانی آبستن شدن می باشد. حال این موارد ممکن است دوره آبستنی آنها با یکدیگر متفاوت باشد. اما در کل لازم است بدانیم تغذیه در ماه های آخر از اهمیت بسیار زیادی برخورد است. گاو آبستن باید در ماه آخر از مواد غذایی ویتامینه و معدنی، پروتئین و … مصرف کند. همچنین قطره ای به نام AD3E وجود دارد که دامداران در دو مرحله باید به گاو آبستن بخوراند. این دو مرحله یکبار در ماه هفتم می باشد و یکبار هم زمانی که گاو آبستن حدودا 7 روز تا زایش فاصله دارید.

خوراندن آغوز و شیر به گوساله به صورت دستی
خوراندن آغوز و شیر به گوساله به صورت دستی

روز زایش و متولد شدن گوساله

زمانی که روز زایش فرا میرسد بهتر از یک فرد با تجربه برای بیرون آمدن گوساله از رحم مادر در کنار گاو باشد. هر چند در صورت نبودن هیچ کس در هنگام زایش، خود گاو تا آخرین لحظه خارج شدن گوساله تلاش خود را میکند. برخی گاوها به صورت نشسته و برخی هم به ایستاده زایمان می کنند.

باید توجه داشته باشید که سریعا باید ترشحات داخل بینی و دهان گوساله را خارج نمایید. در صورت عدم انجام این کار امکان خفگی و تلف شدن گوساله وجود دارد. در هر صورت اگر همچین مشکلی رخ داد بلافاصله به گوساله شک وارد کنید و بهتر از یک مقدار با دمای ولرم روی بدن آن ریخته شود.

گوساله زنده در همان ابتدای زایش، گاو بدن گوساله را لیس میزند. این کار سبب خشک شدن سریع بدن گوساله می باشد. در صورتی که گاو این کار را انجام ندهد باید دامدار سعی کند با یک پارچه ، دستمال یا هر چیز مناسب دیگری بدن آن را خشک کند.

نحوه نگهداری از گوساله تازه به دنیا آمده
نحوه نگهداری از گوساله تازه به دنیا آمده

تغذیه گوساله در روزهای اول تولد

در ابتدا گوساله ها قادر به مکیدن شیر گاو یا همان شیر مادر خود نیستند. اما نکته مهم اینجاست که باید به گوساله تازه متولد شده آغوز داده شود. عمل خوراندن آغوز به گوساله باید به صورت مداوم در روز تکرار شود. حداقل میتوان در روز 3 مرتبه این کار را انجام داد. لازم به ذکر است که مقدار آغوزی که به گوساله خورانده می شد باید چیزی حدود ده درصد وزن خود گوساله باشد.

برای مثال اگر وزن گوساله تازه متولد شده را 50 کیلو در نظر بگیریم، باید شما 5 کیلوگرم آغوز را در طول روز و در سه مرتبه به گوساله بدهید تا بخورد.

از آنجایی که گفتیم گوساله قادر به مکیدن پستان مادرش نیست، در ابتدا برای خوردن آغوز باید ظرف مناسبی را در نظر گرفته و آغوز را داخل آن بریزید. در نتیجه میتوان سر گوساله را به داخل ظرف برده تا متوجه شود که چگونه باید غذا بخورد. برخی دیگر از دامدارن سطل های مناسبی برای این کار در نظر گرفته اند. به این صورت که قسمت پایین سطل را سوراخ کرده و یک لوکه بارید در آنجا قرار داده شده، با این روش نیز به راحتی می توانید قسمت مربوطه لوله یا شلنگ را جلو دهن گوساله قرار داد تا با عمل مکیدن آغوز را مصرف کند. البته این کار تنها برای خوراندن آغوز نبوده بلکه در روزهای اول از این روش ها برای دادن شیر به گوساله های تازه متولد شده استفاده می کنند.

نکات بهداشتی مراقبت از گوساله ها

برخی مواردی که لازم است از نظر بهداشتی حتما رعایت شود را در این بخش مورد بررسی قرار خواهیم داد. مورد اول مربوط به ظرف یا سطلی می باشد که با استفاده از آن آغوز به گوساله خورانده می شود. این ظرف باید کاملا تمیز باشد و در جای مناسبی نگهداری شود. مورد دوم مربوط به محل نگهداری گوساله ها می باشد، گوساله تازه متولد شده نباید در کنار سایر گاو ها و گوساله ها قرار بگیرید. بلکه باید هر گوساله به صورت تکی در جای مناسب نگهداری شوند.

نکات بهداشتی مراقبت از گوساله ها
نکات بهداشتی مراقبت از گوساله ها

چند نکته مهم بهداشتی

  • بهتر است جایگاه گوساله های تازه متولد شده قبل از زایمان گاو در نظر گرفته شود. اکثرا دامداران جایگاه انفرادی گوساله را با سیمان درست میکنند. میتوان در این جایگاه برای پوشش از کاه استفاده کرد.
  • دمای مناسب جایگاه نگهداری گوساله باید چیزی حدود 15 الی 18 درجه سانتی گراد باشد.
  • جایگاه انفرادی باید به طوری باشد که در زمان وجود باد یا بارش باران شرایط لازم خود را از دست ندهد.
  • کار بسیار مهم دیگر این است که بعد از تولد گوساله باید ناف آن را برید. در مربوط به ناف بریده شده گوساله حتما باید با مواد مناسب ضدعفونی شد. با این کار از بیمار شدن و یا رشد میکروب ها در این بخش جلوگیری می کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سفارش گوسفند زنده

جهت خرید گوسفند زنده با شماره های زیر می توانید در ارتباط باشید.