سندروم کبد چرب در گاو همچون سایر بیماریها و عارضههایی که سبب بروز مشکلاتی در دام میشود، میتواند آسیبهای متعددی به دام وارد نماید. بنابراین باید در راستای پیشگیری از بروز این مشکل و یا درمان بیماری اقدامات مختلفی را در نظر داشته باشید. در این بخش از سایت شیپ98 به دنبال معرفی انواع بیماری مربوط به گاو و گوساله زنده، به معرفی این عارضه و راه درمان آن نیز خواهیم پرداخت.
بیماری کبد چرب گاو
کبد چرب بیشتر در گاوهایی نمود پیدا میکند که چندین روز تا چندین هفته تا زایمان آنها باقی مانده است. همچنین بیشتر گاوهای شیری بعد از زایمان و در دوران شیردهی از نظر حفظ انرژی در حالت منفی هستند که همین مورد ممکن است در تجزیه ذخایر چربی بدن و در نتیجه افزایش اسیدهای چرب غیر قابل اشباع در داخل خون شود. با افزایش میزان این اسیدها در خون، کبد اقدام به ذخیره این موارد مینماید. با جذب این موارد، طی عملیاتی این اسیدها تبدیل به گلیسیرید میشوند و با تبدیل به این ماده، عملا کبد دام چرب میشود.

اگر دامی به کبد چرب مبتلا شود مسلما دچار مشکلاتی خواهد شد که سبب بروز بیماریهای دیگر نیز خواهد شد. بدون شک اخلال در سیستم گوارش و جذب یکی از موارد میباشد. همچنین اختلال در کبد به عنوان یکی از ارگانهای حیاتی بدن سبب بروز اختلال در کارکرد سایر اندامها نیز خواهد شد. بنابراین برای پیشگیری و درمان این بیماری باید تدابیری را در نظر داشته باشید.
علائم بیماری
علائم بیماری کبد چرب گاو همچون سایر بیماری ها نظیر ورم پستان و … خواهد بود. از جمله مهمترین علائم برای این بیماری میتوان به اخلال در خوردن خوراک و عملکرد دستگاه گوارشی اشاره نمود. همچنین افسردگی دام نیز در صورت ادامه دار بودن وضعیت بیماری بروز خواهد کرد.
پیشگیری از ابتلا
این بیماری در مواردی نیز در صورت دادن مواد غذایی نامناسب به دام بروز میکند. بنابراین بهترین راه پیشگیری از بیماری کبد چرب این است که برنامه مغذی و مناسبی را برای دام در نظر داشته باشید. این برنامه غذایی باید به گونهای باشد که از آزاد سازی بیش از حد اسیدهای چرب جلوگیری نماید. و تعادل منفی انرژی در گاوها به حداقل برسد . این برنامه در دوران شیردهی و پس از زایمان نیز رعایت شود بسیار بهتر است. همچنین بهتر است وزن دام را در بازههای زمانی مختلف زیر نظر داشته باشید.
درمان کبد چرب گاو
با توجه به اینکه درمان کبد چرب در گاو بسیار دشوار و مشکل خواهد بود، بسیاری از دامداران نسبت به درمان این بیماری هیچ اقدامی انجام نخواهند داد. راه درمانی این عارضه، تزریق وریدی گلوکز است که با توجه به اینکه پاسخگویی دام به این نوع درمان نیز بسیار کم است، و هزینه درمان نیز زیاد است بنابراین نسبت به درمان بیماری سندروم کبد چرب در گاو هیچ اقدامی صورت نمیگیرد و دام ذبح میشود.