بیماری آنتروتوکسمی گوسفند یکی از انواع بیماری هایی می باشد که می تواند زمینه ساز بروز مشکلات متعددی در دام شود، از این رو دامداران باید اقدامات لازم برای پیشگیری و درمان برای مقابله و شکست این بیماری را مد نظر داشته باشند. این بیماری یکی از رایج ترین انواع بیماری های دامی می باشد که بیشتر در بین گوسفند زنده و بز بروز می کند. علائم و عوارض این بیماری به حدی می باشد که می تواند زمینه ساز تلف شدن دام شود بنابراین باید نسبت به درمان آن، اقدامات لازم را انجام داد.
بیماری انتروتوکسمی دام
تاثیر اصلی این نوع بیماری به صورت مستقیم بر روی روده ها و همچنین خون دام می باشد. با تاثیرات مخرب بر روی این دو عضو و ارگان حیاتی در بدن دام، در دراز مدت در صورت درمان نشدن سبب تلف شدن دام خواهد شد. عامل اصلی بروز این بیماری را می توان باکتری کلستریدیوم دانست که در دسته تیپ های B،C،D قرار می گیرد و در کشور ایران نیز بسیار شایع می باشد و در موارد زیادی دامداران را با ضرر های فراوان در اثر درگیر کردن دام، روبرو می سازد.

وجود این باکتری و فعال شدن آن سبب تشریح 12 نوع توکسین در بدن دام می شود، که ادامه این روند سبب آسیب رسیدن به روده های دام و در نتیجه ورود مواد سمی به خون خواهد شد. قلوه نرمی یا پرخوری شکمبه از دیگر نام هایی است که می توان به این بیماری اطلاق داد. که پر خوری شکمبه را می توان همان اسیدوز در گوسفندان دانست.
گاها دام هایی که نسبت به مصرف زیاد غلات همچون گندم و جو اقدام نموده اند نیز به این بیماری دچار می شوند، ممکن است این بیماری بعد از ابتلا به بیماری های انگلی نیز بروز کند. در مواردی نیز این بیماری در دوران نقاهت و دوران استرس گریبان گیر دام خواهد شد، کاهش فعالیت دستگاه گوارشی نیز می تواند از علل بروز بیماری آنتروتوکسمی در بز و گوسفند باشد.
علائم آنتروتوکسمی دام
- اسهال شدید و آبکی
- درد در ناحیه شکمی، گوسفند با استفاده از لگد زدن به شکم و یا خم کردن کمر وجود درد در شکم را بروز می دهد
- بی اشتهایی
- وجود گلوکز به مقدار زیاد در ادرار پس از انجام آزمایش
درمان بیماری آنتروتوکسمی گوسفند
یکی از بهترین راه ها برای درمان و پیشگیری این بیماری، استفاده از آمپول و واکسن می باشد. استفاده از واکسن آنتروتوکسمی می تواند میزان ابتلای دام ها به این بیماری را تا حدی کاهش دهد و از بروز تلفات در گله جلوگیری نماید. تزریق زیر جلدی 5 میلی لیتر از آنتی توکسین C و D برای دام های جوان می تواند زمینه پیشگیری از بروز این بیماری را فراهم سازد. راهکار اصلی برای این بیماری استفاده از واکسن است، اما در مواردی استفاده از روش هایی نظیر خوراکی های ضد اسید، استفاده از دارو های ضد نفخ و پنی سیلین و تیامین، استفاده از برخی داروهای پروبیوتیک برای تحریک شکمبه ها و روده ها برای تکثیر میکروفلور و … توسط دامپزشک توصیه می گردد.
بیماری آنتروتوکسمی گوسفند به عنوان یکی از بیماری های رایج در بین برغاله و بز و گوسفندان بالغ شناخته شده می باشد که هر دامی می تواند به آن مبتلا شود. در این بخش راه های درمان آنتروتوکسمی گوسفند و راه پیشگیری و معرفی بیماری به صورت کامل خدمت شما عزیزان ارائه گردید.