آبسه پای گوسفند یکی از رایج ترین بیماری های دام می باشد که ممکن است برای هر نوع دامی در هر منطقه و در هر سن و جنسیتی رخ دهد. با توجه به اینکه پا های دام یکی از اندام هایی می باشد که دائما در حال تماس با زمین و انواع آلودگی ها است، بنابراین زمینه ابتلا به انواع بیماری گوسفندان در این قسمت وجود دارد. بیماری آبسه یکی از این موارد می باشد که می تواند زمینه ساز بروز مشکلات مختلف شود. بنابراین باید اقدامات لازم جهت پیشگیری و درمان این بیماری توسط دامدار در نظر گرفته شود. در ادامه به بررسی دقیق این موارد می پردازیم.
بیماری آبسه پای گوسفند
در این بیماری بافت سم گوسفند آسیب می بیند که در اثر این آسیب، اختلالاتی نظیر عدم تعادل و درست راه رفتن، بروز عفونت و … پیش خواهد آمد. بافت متورم و نرم در سم اولین جایی است که میزبان این بیماری خواهد بود. با پیشرفت بیماری و افزایش میزان عفونت، چرک و عفونت در سایر قسمت های سم نیز بروز می کند. با پدیدار شدن عفونت در قسمت سم، امکان راه رفتن از دام سلب خواهد شد. در مواردی که دام باید به مراتع و چراگاه ها برای استفاده از علوفه برود، بروز این مشکل می تواند بسیار نگران کننده باشد چرا که مطمئنا در وزن گوسفند زنده نیز تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین مشاهده هر گونه عفونت و آسیب در قسمت سم باید جدی تلقی شود.

موارد مختلفی در بروز این نوع بیماری دخیل هستند که از جمله این موارد می توان به عامل عفونت باکتریایی که به سم دام منتقل می شود، اشاره نمود. باکتری عامل بیماری به صورت مسری می باشد و می تواند در مدت زمان کمی، تعداد دام زیادی را درگیر کند. بنابراین بهتر است هر چه زودتر اقدامات لازم جهت درمان این بیماری به کار گرفته شود.
علائم بیماری
این نوع بیماری به دو صورت نمایان می شود، آبسه پاشنه پا و آبسه پا دو نوع از این بیماری می باشند. در نوع آبسه پاشنه پا، بیشتر پا های عقب درگیر خواهند شد و علائم و نشانه هایی نظیر درد در ناحیه بالای سم، حرارت و تورم بروز خواهد کرد. آبسه پا به صورت کلی در پا های جلویی ظاهر می شود و با بروز این نوع، دام دچار لنگش خواهد شد. با لنگش دام امکان تغذیه مناسب و آب خوردن به صورت منظم و سایر موارد که جزو فعالیت های معمولی دام می باشد، با مشکل مواجه خواهد شد.
راه های پیشگیری
همواره بهداشت محیط یکی از مواردی بوده که مانع از ابتلای دام زنده به بیماری های مختلف شده است، بنابراین برای این نوع بیماری نیز رعایت این مورد می تواند بسیار سودمند باشد و علاوه بر پیشگیری از این بیماری، از بروز سایر بیماری ها نیز جلوگیری نماید. در ادامه به بررسی برخی از راه های پیشگیری از آبسه پای گوسفند می پردازیم.
- رعایت بهداشت محیط
- عدم مرطوب بودن جایگاه پرورش دام
- بررسی مداوم سم دام
- در صورت ابتلای دام به این بیماری، دام مبتلا قرنطینه شود و به جایگاه دیگری منتقل شود
- حمام گوسفندان هر چند وقت یکبار با استفاده از مواد ضد عفونی کننده
- استفاده از ویتامین ها و املاح معدنی

درمان آبسه سم گوسفند
ساده ترین راه درمان که در پیشگیری از بروز بیماری نیز موثر می باشد، حمام دام با استفاده از محلول 10 درصد سولفات روی می باشد. ترکیب این محلول سبب از بین رفتن عفونت باکتریایی می شود. گاهی آبسه در اثر قرار گرفتن علوفه در سم و یا اجسام خارجی در داخل پا به وجود می آید. در این صورت باید جسم خارجی از هر قسمت خارج گردد و با استفاده از پماد ایکتیول آبسه نرم گردد، سپس با استفاده از اسکالپل شکافی کوچک ایجاد شود تا تمامی چرک ها خارج گردد. پس از انجام این موارد، با استفاده از آنتی بیوتیک باید اقدامات درمانی در ادامه صورت گیرد.
استفاده منظم و هر چند وقت یکبار از محلول اکسی تتراسایکلین، سولفات مس 5 درصد، سولفات روی 10 درصد و محلول فرمالین 3 تا 5 درصد و سایر موارد مورد توصیه دامپزشک می تواند در درمان این بیماری بسیار موثر باشد. دقت داشته باشید که سولفات مس کمی سمی می باشد و باید در استفاده از آن احتیاط لازم را داشته باشید. اصلاح سم مناسب نیز می تواند در بروز و عدم بروز این بیماری تاثیر گذار باشد.
بیماری آبسه پای گوسفند یکی از بیماری هایی می باشد که به دلایل مختلف در دام بروز می کند. با استفاده از اقداماتی ساده می توانید از بروز این بیماری پیشگیری کنید و در صورت ابتلا نیز می توانید اقدامات درمانی را انجام دهید تا هر چه سریع تر، دام سلامت لازم برای ادامه روند عادی را کسب کند.