گوسفند نژاد نائینی یکی از گوسفندان سبک وزن در بین انواع نژاد گوسفندان میباشد که بیشتر در جهت استفاده و تولید پشم مرغوب و با کیفیت از آن استفاده میشود. گوسفندان نائینی خصوصیات و ویژگیهای منحصر بفردی دارند که سبب شده است جمعیت زیادی از آنها در مناطق مختلف مورد پرورش و نگهداری قرار گیرند. گوسفنده زنده در انواع مختلف و در نژادهای متنوعی در ایران وجود دارد، نژاد نائینی یکی از نژادهای مربوط به مناطق مرکزی ایران میباشد که توسط دامداران این منطقه نگهداری میشود و در همین رابطه در ادامه اطلاعات کاملی راجع به این نژاد خدمت شما عزیزان بیان میکنیم.
آنچه می خوانید
گوسفند ایرانی نائینی
این نژاد در دسته گوسفندان پشمی – گوشتی قرار دارد. تمرکز نگهداری این دام برای استفاده از پشم و استفاده از قدرت باروری میباشد، از آن جایی که این دام قدرت باروری بالایی دارد و از همین جهت جمعیت زیادی از گوسفندان را شامل میشود، بنابراین به عنوان دام گوشتی که در جهت استفاده از گوشت نیز پرورش داده میشود شناخته شده میباشد.

گوسفند نائینی دامی سبک زون میباشد که جثه متوسطی دارد و در مواردی که نیاز به استفاده از گوشت مرغوب و با کیفیت باشد، ذبح این دام صورت میگیرد. مهمترین هدف از پرورش این دام استفاده از پشم در صنایع مختلف قالیبافی و ریسندگی و نساجی و … میباشد. چرا که شهرت پشم دام نائینی بسیار زیاد است و پشم این نوع دام در موارد مختلف کاربرد دارد. لازم به ذکر است که گوشت با کیفیت و عاری از هر گونه چربی دارد که مورد استقبال افراد زیادی قرار میگیرد و از این حیث نیز بسیار پرطرفدار است.
مشخصات
گوسفندان نژاد نائینی در منطقه نائین اصفهان نگهداری میشوند و نام این نژاد نیز برگرفته از همین مسئله میباشد. با توجه به اینکه خاستگاه اصلی این نژاد در این منطقه میباشد، بنابراین این نوع دام سازگار با آب و هوای مناطق گرمسیر میباشد. جمعیت ده هزار راسی و یا بیشتر در این منطقه و در کل جمعیت 950 هزار راسی در کل مناطق ایران از دام زنده نائینی وجود دارد که در تولید پشم و گوشت نقش دارند. در این نژاد درصد باروری بالا و در حدود 95 درصد و درصد زایش موفق در حدود 92 درصد است. فصل زایش این نژاد اواخر بهمن تا اواسط اسفند ماه است.
خصوصیات ظاهری
رنگ پشم این دام سفید است و در قسمتهایی همچون دور چشم و پوزه، انتهای گوش و انتهای دست و پا لکههای مشکی متعددی دیده میشود. با توجه به نوع گوش، سه نوع گوش دراز و کوتاه گوش ( نیم گوش ) و کر ( بی گوش ) در این نژاد وجود دارد. سر نیز همچون جثه کوچک میباشد. پوزه کوچک و سیاه رنگ و بینی بدون انحنا از دیگر مشخصات این نژاد میباشد. دنبه کوچک و متوسط است و میشهای نائینی فاقد شاخ هستند و قوچها نیز به چند صورت شاخدار و بی شاخ و با شاخ کوچک دیده میشوند.

وزن
وزن بره زنده نائینی در هنگام تولد در جنس نر حدود 4 کیلوگرم، وزن در انتهای دوره شیرخوارگی 23 کیلوگرم، در 6 ماهگی 32 کیلوگرم، در یک سالگی در حدود 45 کیلوگرم میباشد. این مقدار برای بره ماده در هنگام تولد حدود 3.5 کیلوگرم، پس از دوره شیرخوارگی حدود 20 کیلوگرم، در شش ماهگی حدود 27 کیلوگرم و در یک سالگی حدود 40 کیلوگرم میباشد.
گوسفند نژاد نائینی حدود 90 الی 100 روز دوره شیردهی دارد که در این مدت زمان حدود 30 الی 40 کیلوگرم شیر خواهد داشت. طول دوره آبستنی نیز حدود 140 الی 150 روز میباشد. میزان تولید پشم نیز سالانه حدود 1 الی 1.5 کیلوگرم است.