قاچاق گوسفند از ایران به عراق و سایر کشورهایی نیز ترکیه و پاکستان و … یکی از مسائل مهم در رابطه با پرورش دام زنده در ایران میباشد. این مسئله میتواند تاثیرات زیادی بر روی قیمت گوسفند زنده در بازار و حتی تصمیم دامداران برای نگهداری و افزایش تولید انواع دام داشته باشد. مسئله قاچاق دام در انواع کشورها از جمله کشور ایران وجود دارد و این مسئله سبب به وجود آمدن مشکلات مختلفی برای دولت و حتی مردم میشود. بنابراین باید از امر قاچاق گوسفنده زنده جلوگیری به عمل آید. در این مقاله به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت.
آنچه می خوانید
قاچاق دام زنده
در چند سال اخیر با موضوع قاچاق دام در ایران به ترکیه و عراق و … بسیار مواجه بودهایم و حتی در انواع خبرگزاریها نیز در رابطه با این موضوع، توضیحاتی ارائه شده است. اگر به یاد داشته باشید در سالهای اخیر، قاچاق در این زمینه به حدی رسیده بود که در داخل کشور با کمبود گوسفند مواجه بودیم و در همین راستا نیز با افزایش قیمت گوشت قرمز مواجه بودیم که این مسئله هم اکنون نیز سبب افزایش قیمت گوشت گوسفندی امروز در بازار بوده است و هنوز هم قاچاق علت گرانی گوشت انواع دام میباشد.
در همین ابتدای مقاله بهتر است بگوییم که دلایلی همچون وجود جو روانی و اقتصادی حاکم بر کشور سبب شده است تا قیمت دام زنده در ایران نسبت به قیمت دام زنده در عراق و سایر کشورها بسیار کم باشد و همین موارد سبب قاچاق گوسفند زنده از ایران به عراق و سایر کشورهای همسایه شود.

در سالهای اخیر این مسئله به حدی زیاد بود که دولتمردان برای مهار گرانی گوشت قرمز و مهار گرانی قیمت گوسفند و انواع دام دیگر در کشور دست به دامان واردات دام از سایر کشورها شدند. در همین راستا چندین محموله حاوی دام زنده از کشورهایی همچون رومانی و … وارد کشور شد تا با افزایش ارائه گوشت قرمز در مقابل تقاضای بیشتر، مسئله گرانی و کمبود گوشت قرمز حل شود.
دلایل قاچاق دام در ایران
بدون شک اموری مانند قاچاق دام با انگیزه و هدف خاصی دنبال میشود. با توجه به وسعت کشور ایران و در نتیجه همسایگی و دسترسی ایران به کشورهای مختلف و عوامل دیگر، زمینه برای قاچاق دام به کشورهای متنوعی وجود دارد. توجه داشته باشید که قاچاق دام تنها منحصر به گوسفند و بز نخواهد بود. بلکه در مواردی گوساله و حتی گاو نیز از نژادهای مختلف به عنوان قاچاق در نظر گرفته میشود و توسط قاچاقچیان برای انتقال به کشورهای خارجی در نظر گرفته میشوند. در ادامه به بررسی مواردی میپردازیم که میتواند از جمله دلایل و انگیزههای قاچاق دام زنده باشد.
بالا بودن قیمت در مرز
با توجه به اینکه کشور ایران در سالهای اخیر با جنگ اقتصادی از سوی کشورهای مختلف روبرو بوده است، همواره در طی این چند سال با کاهش ارزش پول ملی روبرو بوده است. گرانی چند صد درصدی در سایر زمینهها و در مقابل گرانی اندک و بسیار ناچیز گوشت قرمز سبب شده است تا افراد نسبت به قاچاق دام اقدام نمایند. در داخل کشور در حال حاضر قیمت یک راس گوسفند در مقایسه با قیمت در مرز و کشورهای دیگر بسیار کم میباشد. همین مسئله سبب شده است تا افراد برای کسب سود بیشتر نسبت به این کار ترغیب شوند.
گرانی نهادههای دامی
با توجه به افزایش قیمت ارز و وارداتی بودن بخش زیادی از نهادههای دامی و موضوعات دیگر همچون عدم ترخیص محمولات از گمرک و … دامداران با افزایش قیمت بی سابقه نهادههای دامی روبرو بودهاند و همین موضوع سبب شده است تا برای نگهداری از دام زنده با مشکلات مختلفی مواجه شوند. با توجه به شروع فصل پاییز و زمستان و ماندگاری دائم دام در محل نگهداری، دامداران باید همواره در طول روز نسبت به تهیه علوفه و نهادههای مربوطه اقدام نمایند. که با توجه به قیمت کم گوشت در مقایسه با قیمت زیاد نهادههای دامی، این امر مشکل و تقریبا دامداران را با ضرر مواجه میکند.

واردات نهادههای دامی توسط دولت با ارز 4200 تومانی نیز انجام شده اما متاسفانه عدم مدیریت صحیح و مشکلات مختلف دیگر سبب شده است تا این موارد نیز به دست دلالان و سوداگران بیفتد و در نتیجه دامدار با تهیه نهادههای دامی به قیمت بازار آزاد مواجه شود. به صورت کلی باید گفت که دامدار باید هزینه گزافی را برای تامین آذوقه و علوفه دام پرداخت نماید و در مقابل، دام خود را با قیمت کم در داخل کشور بفروشد که بدون شک این موضوع سبب متضرر شدن دامدار خواهد شد.
توطئه برخی کشورها !
با توجه به شرایط سخت ایران در دوران تحریم و تلاش کشورهای مختلف برای بر هم زدن بازارهای داخلی ایران در حوزههای مختلف همچون بازار گوشت و … میتوان موضوع قاچاق گوسفنده زنده در ایران را کار دستهای پشت پرده در خارج از کشور دانست. با توجه به وجود تحریمها و همکاری بسیاری از کشورهای عربی و همسایه با کشورهای غربی برای ایجاد آشوب در قیمت اجناس از جمله دام زنده و … میتوان موضوع قاچاق دام را موضوعی هدف گذاری شده از سوی سایر کشورها دانست.
در چند سال اخیر همواره کشورهای زیادی با اقدامات پشت پرده، دشمنی خود را با ملت ایران نشان دادهاند و با اقدامات مختلفی در صدد بر هم زدن نظم بازارهای داخلی قدمهای زیادی برداشتهاند. موضوع قاچاق دام نیز به نظر بسیاری از کارشناسان در این بازار، موضوعی هدف دار از سوی عوامل خارجی میباشد. قیمت دام زنده در امارات که سود زیادی عاید قاچاقچیان می کند سبب شده است تا قاچاق دام زنده به امارات به صورت عمده صورت گیرد.
سودآوری بیشتر برای دامداران
مدت زمان زیادی است که علی رغم افزایش قیمت مواد غذایی و نهادههای مختلف دامی و حتی قیمت گوشت مرغ که در آستانه 40 هزار تومانی شدن است، قیمت گوشت قرمز بدون تغییر و با نوسانات اندکی روبرو بوده است و پیش بینی قیمت گوسفند زنده نیز توسط کارشناسان همواره در ادوار مختلف و بازه زمانیهای متنوع، حاکی از این بوده است که قیمت دام با تغییر زیادی همراه نخواهد بود.

بنابراین دامداران که با افزایش قیمت اقلام خوراکی برای دام و کاهش قدرت خرید خود روبرو هستند نسبت به پرورش و نگهداری از دام ناامید میشوند و خواهان فروش دام هستند. دامداران اگر دام خود را در بازار داخلی بفروشند باید با قیمت اندک و مرسوم در بازار این امر را انجام دهند، این در حالی است که خریداران دام ایرانی برای قاچاق کردن آن، حاضرند بهای بیشتری نسبت به قیمت موجود در بازار داخلی بپردازند. این موضوع سبب خواهد شد تا دامداران نسبت به فروش دام خود به این افراد تمایل بیشتری نشان دهند. که نتیجه این امر قاچاق دام در ایران و در نهایت کمبود گوشت قرمز و افزایش قیمت خواهد بود که به ضرر ملت و دولت نیز خواهد بود.
در ایران حدود 27 نژاد گوسفند وجود دارد که با توجه به کیفیت و ژنتیک برتری که در تولید گوشت، پشم و شیر دارند، همواره مورد توجه سایر کشورها نیز بودهاند. در مواردی کشورهای خارجی در مسیر اصلاح و ترکیب نژاد از انواع دام ایرانی استفاده میکنند. همین موضوع در کنار عوامل دیگری همچون بازدهی گوشت زیاد در صورت ذبح در انواع دام ایرانی و … سبب شده است تا دام ایرانی به عنوان یکی از محبوبترین انواع گوسفندان در جهان شناسایی شود.
خرید نقدی دام توسط خریداران
توجه داشته باشید که اگر شما قصد خرید گوسفند زنده برای مراسمات مختلف مذهبی و یا برگزاری مراسمات عروسی و مهمانی و … را دارید تعداد کمی گوسفند را سفارش خواهید داد و به صورت نقدی مبلغ را به فروشنده خواهید پرداخت. اما بازار گوسفند برای معامله تعداد بالا به صورت نقدی نخواهد بود و با توجه به اینکه اکثر دامداران در یک منطقه آشنا هستند و با شرایط بازار آشنایی کامل دارند. خرید و فروش با چک نیز انجام خواهد شد.
برای مثال دامداری که نسبت به فروش دام زنده در تعداد بالا در حدود 100 راس و بیشتر یا تعدادی کمتر اقدام نماید، نسبت به شرایط خریدار نیز باید سازگار باشد و مبلغی را به صورت نقد و مبلغی را نیز به صورت چک دریافت نماید. اما خریداران دام زنده که قصد قاچاق دام را داشته باشند با مواردی نظیر خرید نقدی و پرداخت آنی مبلغ و … فروشنده را نسبت به فروش دام خود ترغیب میکنند. و بدون شک دامدار نیز بدون اطلاع از اینکه این افراد قصد قاچاق دام دارند، نسبت به فروش دام خود اقدام مینماید.
مقاصد محمولههای قاچاق شده دام از ایران
با توجه به اینکه ایران کشور پهناوری است و خطوط مرزی مختلفی با سایر کشورها دارد و از سویی نیز با استفاده از همجوار بودن با آبهای آزاد، میتواند مبدا خوبی برای انواع بارگیری باشد، بنابراین میتوان گفت که تقریبا کشورهای زیادی میزبان دام قاچاق شده از ایران هستند. چرا که قاچاق گوسفند زنده از ایران به دو روش زمینی و دریایی امکان پذیر است و هر کدام از روشها میتواند در جهت انتقال به کشورهای مختلفی صورت گیرد.

با توجه به اینکه کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، پاکستان و … دارای مرز زمینی با ایران هستند بنابراین میتوان گفت که مقصد بخش بزرگی از دام قاچاق شده از ایران، کشورهای نامبرده میباشد. از راه دریایی و با استفاده از بنادر و لنجهای مختلف نیز دام به خارج از کشور انتقال داده میشود که مقصد این نوع از قاچاق را میتوان کشورهای حاشیه خلیج فارس همچون امارات متحده عربی و بحرین و قطر و … دانست. توجه داشته باشید که همواره محمولههای بزرگی در مرزهای نامبرده شده و از هر دو روش کشف و خنثی سازی میشود تا از خروج دام زنده از کشور جلوگیری به عمل آید.
مرزهای غربی و شمال غربی بیشتر میزبان قاچاق دام به کشور عراق ( به دلیل اینکه قیمت گوسفند زنده در عراق نسبت به ایران و در لب مرز بیشتر است ) و منطقه اقلیم کردستان و قاچاق دام زنده به ترکیه هستند. که با توجه به اینکه در این مناطق بیشتر نژاد افشاری و مغانی هستند، بنابراین این نوع دام بیشتر خارج میشود. در شهرهایی همچون مشهد و سایر مناطق در این نزدیکی که با افغانستان هم مرز هستند، نژاد سرخسی، گوسفند بلوچی و … به افغانستان و ترکمنستان و … قاچاق خواهد شد. در مناطق سیستان و بلوچستان و سایر شهرهای نزدیک به پاکستان نیز انتقال دام از ایران به مقاصد نامبرده صورت میگیرد.
محبوبیت دام ایرانی در سایر کشورها
در سایت فروش گوسفند زنده شیپ 98 همواره سعی داشتهایم تا شما عزیزان را با انواع نژاد گوسفند در ایران و جهان آشنا سازیم. اگر با دام ایرانی آشنا باشید و یا مطالب موجود در سایت را دنبال کرده باشید، بدون شک به این موضوع پی بردهاید که کیفیت انواع دام ایرانی در مقابل سایر دامها نیز بسیار قابل قبول و حتی در مواردی دارای برتری نیز میباشد. همین موضوع سبب شده است تا انواع دام ایرانی که در مقاله بهترین نژاد گوسفندان در ایران معرفی شدهاند، مورد استقبال کشورهای خراجی قرار بگیرند. با توجه به اینکه قیمت دام زنده در عراق و ترکیه و … نسبت به ایران بالاتر می باشد بنابراین دامداران تمایل بیشتری دارند تا برای کسب سود بیشتر نسبت به فروش دام خود به مناطق مرزی اقدام نمایند.
کدام نژاد گوسفندان ایرانی بیشتر قاچاق میشوند؟
قاچاق دام از ایران با هدف استفاده از گوشت گوسفندی و همچنین استفاده از گوسفندان در جهت باروری و اصلاح نژاد صورت میگیرد. بنابراین با توجه به این موضوع میتوان به این نکته اشاره کرد که بهترین گوسفندان چند قلوزا در ایران در کنار نژاد گوسفندان گوشتی و شیری، بزرگترین بخش از قاچاق از نژادهای مختلف را شامل میشوند. گوسفندان ایرانی در صورت ذبح با توجه به وزنی که دارند، نسبت به تولید و بازدهی گوشت با کیفیت بسیار به صرفه هستند.
افرادی که به دنبال استفاده از گوشت با کیفیت دام ایرانی برای ذبح هستند اکثرا نسبت به خرید گوسفند نر از نژادهای مختلف اقدام میکنند. و آن دسته از افرادی که به دنبال بره گیری و یا اصلاح نژاد و تولید و تکثیر دام ایرانی در مناطق کشور خود هستند نیز نسبت به خرید با اکثریت تعداد گوسفند ماده ایرانی و تعداد اندکی گوسفند نر برای جفت گیری اقدام میکنند.
وجود خصوصیاتی همچون کم بودن چربی در گوشت در نژادهایی نظیر گوسفند افشاری، گوسفند دشت مغان، گوسفند سنگسری و … در کنار وزن بالای آنها و استعداد بالا در وزن گیری در صورت مناسب بودن محیط نگهداری و شرایط غذایی، سبب شده است تا علاوه بر نیاز داخل، کشورهای همسایه نیز نسبت به استفاده از این گوسفندان ترغیب شوند.
خروج دام از کشور به صورت قانونی
هر گونه خروج دام از کشور توسط افراد غیر مجاز خواهد بود و در صورت اعلام وضعیت اضطراری نیز، حتی جابجایی دام با تعداد بالا به صورت شهر به شهر نیز ممنوع خواهد بود. با توجه به وضعیت اکنون نیز که قاچاق بار دیگر در حال اوج گیری میباشد، باید توجه داشته باشید که جابجایی دام و خارج کردن از کشور تنها در صورتی مجاز است که از سوی سازمان بازرسی و دامپزشکی دارای مجوز باشید تا بدون هیچ مشکلی نسبت به انجام این کار اقدام نمایید.
قاچاق دام سنگین
شاید با شنیدن جمله قاچاق دام تنها قاچاق بز و گوسفند در سن و سال و اندازههای مختلف به ذهن شما خطور کند، اما باید گفت که این موضوع تنها به گوسفند و بز محدود نمیشود بلکه در مواردی نیز قاچاق دام سنگین از ایران نیز انجام میشود و محمولههای بزرگی در این رابطه شناسایی و کشف خواهد شد. بخش بزرگ این نوع، از راه بنادر و با استفاده از کشتیها و لنجهای باربری انجام میگیرد.

قیمت دام زنده در عراق
عراق بیشترین امتداد مرزی را با ایران دارد و از شهرهای مختلف ایران دسترسی به نقاط مختلف عراق امکان پذیر است. از وار شمال غربی ایران تا تقریبا غرب ایران، این دو کشور هم مرز هستند. به صورت کلی میتوان گفت که بخش عمده قاچاق دام به عراق از طریق کرمانشاه و شهرهای مرزی ایلام و آذربایجان غربی انجام میپذیرد. با توجه به برتری اکنونی دینار عراق نسبت به ریال ایران و محبوبیت انواع گوسفندان ایرانی در عراق، افراد تمایل زیادی نسب به خرید دام ایرانی دارند.
قاچاق گوسفند زنده از ایران در سالهای اخیر و حتی هم اکنون نیز یکی از مشکلات در حوزه تامین گوشت قرمز میباشد که همواره با راهکارهای مختلف از انجام آن جلوگیری به عمل آمده است. در این مقاله اطلاعات زیادی پیرامون این موضوع خدمت شما عزیزان ارائه دادیم، که امیدواریم مفید واقع شده باشد.