تب برفکی در گوسفند و گاو یک نوع بیماری بسیار خطرناک و واگیردار میباشد، که در انواع نژاد های گوسفندان، گاو و … مشاهده شده است. در بعضی از مواقع این نوع بیماری در بین دام و انسان به صورت مشترک دیده شده است. که این امر نشان دهنده خطرناک بودن این نوع بیماری میباشد. به این خاطر در این مطلب از سایت شیپ98 ما به بررسی این بیماری و همچنین راه درمان تب برفکی دام خواهیم پرداخت تا اطلاعات بسیار دقیقی را در این باره در اختیار شما دامداران عزیز قرار دهیم.
شناخت انواع بیماری در دام یک امر بسیار مهمی میباشد که دامداران باید به آن توجه داشته باشند. و با خواندن مقالات مختلفی درباره بیماریهای شایع در بین دام بتوانند از گله و گوسفندان خود در برابر این نوع بیماریها حفاظت کنند.
آنچه می خوانید
بیماری تب برفکی
ره در معرض انواع بیماریهای مختلف ویروسی هستند. به این خاطر شما دامداران عزیز همواره باید با بررسیهای لازم از گسترش بیماری در بین گله خود جلوگیری کنند. در این بین بیماریهای بسیار مختلفی مانند زخم دهان در دام وجود دارند که باعث تلف شدن انواع دام خواهد شد. به این خاطر ما در این مطلب در ادامه معرفی بیماریهای دام به بررسی بیماری تب برفکی خواهیم پرداخت تا اطلاعات بسیار دقیق و جامعی را درباره این بیماری در اختیار شما قرار دهیم.
این مریضی یکی از شایعترین بیماریهای خطرناک در بین انواع دام زنده میباشد. که اگر در موقع مقرر به پیشگیری و درمان آن نپردازید دام شما تلف خواهد شد. تب برفکی به عنوان یک بیماری واگیر در بین گله شناخته میشود، که اگر این نوع بیماری در یک گوسفند و دام ظهور کند این بیماری به سایر گله نیز منتقل خواهد شد.
تب برفکی چیست
تب برفکی نوعی بیماری ویروسی میباشد که با اسم بیماری دهان و پا نیز شناخته میشود. این بیماری بیشتر به عنوان تب در انواع دام زنده مانند گوسفند و گوساله زنده دیده میشود. این بیماری باعث بروز تاول و زخمهای عمیقی در دهان دام میشود و همین امر نیز باعث میشود، که دامی که به بیماری تب دچار شده است دچار کاهش وزن بسیار زیادی باشد. تاثیر این بیماری بعد از مدتی در روی پا و سم حیوانات نیز نمایان میشود و حیوان را لنگ میکند.
علائم بیماری تب برفکی
هر نوع بیماری ویروسی در بین دامها دارای علائم خاصی میباشد، که دامداران میتوانند از این طریق به شناسایی نوع بیماری بپردازند. در این بین به بررسی بیشتر علائم بیماری در گوسفندان خواهیم پرداخت تا بتوانیم اطلاعات بسیار دقیقی را در این باره در اختیار شما قرار دهیم.
علائم تب برفکی در بین گوسفندان و گاو به صورت مشترک است. زمانی که یک دام به این نوع بیماری مبتلا شود دارای تب شدید، بی اشتهایی، کاهش میزان تولید شیر، افسردگی شدید خواهد شد. از علائم ظاهری این نوع بیماری نیز میتوان به ایجاد وزیکولهای حاوی مایع سروزی و شفاف در مخاط دهان زبان و بالشتک دندانی دام و همچنین ناحیه تاج سم و فضای بین انگشتی انواع دام اشاره کرد. اگر شما این علائم را مشاهده کردید باید سریعا به واکسیناسیون گله دام خود اقدام کنید، تا از تلف شدن گله خود جلوگیری کنید.
آیا تب برفکی بر روی وزن گوسفندان تاثیر گذار میباشد؟
سوال دیگری که در رابطه با بیماری نامبرده در این بین مطرح خواهد شد این مسئله میباشد که آیا تب برفکی باعث کاهش وزن دام خواهد شد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله ابتلا به این نوع بیماری باعث کاهش شدید وزن انواع دام مانند گاو و گوسفند خواهد شد. و در مواقع بسیار وخیم نیز ممکن است دام تلف شود.
در این نوع بیماری ابتدا در داخل دهان دام و گوسفند تاولها و شکافهای عمیق و بسیار خطرناکی ایجاد میشود. و این امر باعث میشود که دام زنده نتواند مانند گذشته و با کیفیت به خوردن علوفه و حتی آب بپردازد، و از این رو وزن گوسفند زنده کاهش مییابد. بعد از مدتی نیز سم و پاهای این حیوانات اهلی دچار تاولهایی خواهد شد که راه رفتن و جابجایی را برای دام درگیر این بیماری بسیار دشوار خواهد کرد.
عوارض این نوع بیماری
در این بین ممکن است که تمامی دامهای زنده مانند گاو و گوسفند دچار تب برفکی شوند. ولی آمار قابل توجهی که شما باید آن را در نظر داشته باشید، این مسئله میباشد که در بین گاوهای بالغ حدود 2 درصد امکان مرگ و میر وجود دارد. و در بین گوسالههای نابالغ نیز درصد مرگ و میر حدود 20 درصد میباشد. اما بسیار از حیواناتی که بعد این بیماری بهبود پیدا میکنند دچار عوارضی همانند سقط جنین،اختلال تنفسی همراه به له له زدن، رشد بی از حد پوست بدن، کاهش تحمل به گرما و دیابت ملیتوس میباشد. به این خاطر شما قبل از درمان تب برفکی باید به فکر جلوگیری از بروز آن در گله خود باشید.
راههای انتقال ویروس تب برفکی
این مریضی به عنوان یک بیماری واگیر دار بسیار خطرناک شناخته میشود. که ممکن است از طریق یک گوسفند یا یک گاو به تمام گله شما منتقل شود. به این خاطر ما به بررسی راههای انتقال این ویروس خواهیم پرداخت.

ویروس و بیماری تب برفکی میتواند از طریق امکانات و تجهیزات گاوداری شما منتقل شود. از دیگر راههای انتقال این نوع بیماری قطرات آیروسل دفع شده از حیوان آلوده، تماس با تجهیزات دامداری، غذا، وسایل نقلیه، البسه آلوده میباشد. به این خاطر شما باید در نگهداری و درمان حیواناتی که به این بیماری دچار شدهاند از تجهیزات و امکانات مجزا استفاده کنید.
ماندگاری ویروس تب برفکی در بدن حیوانات
ویروس این بیماری به عنوان یک ویروس بسیار خطرناک شناخته میشود. این ویروس قادر است تا مدت زمان نسبتا طولانی در محیط و بدن حیوانات مختلف زنده بماند. ویروس عامل تب برفکی در گرههای لنفاوی و مغز استخوان در pH خنثی فعال میماند. اما در عضلات وقتی pH پایینتر از ۶ باشد ( یعنی پس از طی دوره جمود نعشی ) تخریب میشود. ویروس عامل بیماری در علوفه آلوده و نیز در محیط،بسته به اندازه دما و pH میتوان بیش از یک ماه زنده بماند.
در صورت ابتدا دام به تب برفکی باید چه اقداماتی انجام داد؟
در صورتی که یک دام از گله شما دچار این نوع بیماری شد شما باید مراحل مختلفی را انجام دهید تا از تلف شدن دامهای خود جلوگیری کنید. به این خاطر ما در ادامه به بررسی اقدامات صحیح برای جلوگیری از تلف شدن دام خواهیم پرداخت.
- در مرحله اول شما باید دام مبتلا به این بیماری را در محیطی مجزا قرنطینه کنید و از سایر حیوانات جدا کنید.
- هر گونه وسیله و تجهیزاتی را که دام با آن تماس داشته، و مواد خوراکی دام که با این مواد خوراکی تماس داشته است را از محیط نگهداری دامها خارج کنید.
- تمام محیط نگهداری دام خود را با استفاده از مواد ضدعفونی که در پایین به آنها اشاره خواهیم کرد، ضد عفونی کنید.
- برای پایین آوردن تب حیوانات، سعی کنید از داروهای تب بر یا همان ضد تب استفاده کنید.
- در صورتی که اندام داخلی دام مانند ریهها با این ویروس درگیر شده باشند، با مشورت دامپزشک از آنتی بیوتیک استفاده کنید.
- برای درمان زخمهای مربوط به سم از اسپری otc استفاده کنید، همچنین برای درمان زخم دهان حیوانات خود از پمادهای گلیسیرین ید و میرتووت روزه دو یا سه دفعه میتوانید استفاده کنید.
- همچنین استفاده از مولتی ویتامینهای خوراکی و تزریقی میتواند بر روند بهبود زخمها بسیار تاثیر مثبت داشته باشد.

مواد ضد عفونی مناسب برای بیماری
- فرمالین ۵ %
- سود سوزآور ۲ %
- آهک ( مناسب برای محوطه)
نحوه تغذیه دامهای مبتلا به ویروس
در زمانی که دامها و حیوانات دچار بیماری تب برفکی میشوند تغذیه آنها دچار مشکل میشود. و وجود شکاف و زخمهای عمیق در دهان آنها باعث میشود تا آنان نتوانند به راحتی به خوردن علوفه بپردازند. ما در پایین چند نکته را در مورد خوراک و تغذیه دامهای مبتلا به تب برفکی مورد بررسی قرار خواهیم داد، تا اطلاعات دقیقی را در اختیار شما دامداران قرار دهیم.
- گوسالهها و دامهایی که درصد مرگ و میر در آنها زیاد است، باید روزی چند دفعه تغذیه شوند.
- همچنین شما باید کنسانتره یا سبوس گندم را خیس کنید تا دام به راحتی بتواند این مواد را بخورد. اگر همچنان تغذیه برای دام مشکل بود شما میتوانید مواد و علوفه را در قسمت پایانی دهان او قرار دهید تا او بتواند این مواد را ببلعد.
- همچنین برای تغذیه گاوهای بالغ شما میتوانید کلش گندم و یونجه پرسی را مدت چند روز در آب بخوابانید، با با نر شدن آنها تغذیه برای گاو بسیار راحت باشد.
- در صورتی که وضعیت یک دام بسیار بحرانی و وخیم باشد، شما میتوانید با مشورت با دام پزشک از سرمهای درمانی استفاده کنید.
- شما میتوانید زخمهای دهان گاو را نیز ضد عفونی کنی، که با این کار درد دام بسیار کم شده و میتواند به راحتی به خوردن علوفه بپردازد.
خوردن و استفاده از گوشت دام برفکی مشکلی دارد؟
خوردن و استفاده از گوشت حیوانی که دچار این بیماری شده است، هیچ مانعی ندارد. و شما میتوانید با خیال راحت و بدون هیچ نگرانی به استفاده از این نوع گوشت بپردازید. زیرا با خوردن گوشت دامی که دچار ویروس تب برفکی بوده است این بیماری به بدن انسان منتقل نخواهد شد. اما بیماریهایی چون تب مالت، تب دریفت، تب کیو، سیاه زخم یا شاربن وجود دارد، که خوردن گوشت آنها مشکل دارد. زیرا این نوع بیماریها از طریق خوردن گوشت میتوانند به بدن انسان سرایت کنند.
بیماری تب برفکی در گوسفند و گاو در این بخش به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفت تا دامداران این بیماری را بشناسند، چرا که با توجه به قیمت گوسفند زنده امروز، تلف شدن هر راس می تواند سبب متضرر شدن دامدار شود. با مطالعه این مقاله می توانید اطلاعات کاملی در رابطه با این بیماری دامی به دست بیاورید.