با توجه به اینکه امروزه تمامی دامداران که به دنبال کسب سود از فروش شیر و لبنیات هستند در جستجوی روشهای افزایش شیر در گاو هستند، بنابراین در این مقاله سعی داریم تا یکی از موارد تاثیر گذار در میزان شیردهی گاو را مورد بررسی قرار دهیم. یکی از موارد مهمی که در میزان شیردهی گاو تاثیر دارد بدون شک نقش هورمون میباشد، در همین رابطه در این بخش به بررسی تاثیر هورمون رشد بر افزایش شیر گاو میپردازیم تا اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشید.
ارتباط هورمون رشد با تولید شیر گاو
یکی از تاثیر گذارترین فاکتورها بر میزان تولید شیر گاو، هورمون رشد است که با نامهای سوماتوتروپین و BST نیر شناخته میشود. اگر بخواهیم عوامل محیطی و نوع تغذیه و میزان ترشح هورمون را از نظر اهمیت درجه بندی کنیم باید بگوییم که هورمون در بین این موارد مهمترین عامل میباشد. این هورمون در بالغ شدن گوساله زنده و رشد بخشهایی نظیر استخوان و ماهیچه و … بسیار تاثیر گذار است و در میزان تولید شیر نیز نقش مهمی بر عهده دارد.

ترشح این هورمون از قسمت قدامی غده هیپوفیز صورت میگیرد. ترشح بیش از حد و یا عدم ترشح کافی این هورمون میتواند زمینه ساز بروز اختلالات متنوعی در گاو شود. از جمله این موارد در کاهش ترشح میتوان به عدم بلوغ گوساله و ضعیف ماندن اشاره کرد. همچنین در صورت ترشح بیش از حد مشکلاتی نظیر آکرومگالی و پهن شدن استخوانها رخ میدهد. این هورمون بین 178 تا 196 اسید آمینه داشته باشد.
اثرات متابولیک هورمون رشد بر گاو
با ترشح این هورمون، کاهش میزان مصرف تعداد گلوکز در کل بدن صورت میگیرد که این عمل سبب کاهش چربیهای موجود در بدن و در نتیجه افزایش تعداد گلوکزهای موجود در خون میشود. که با صورت گرفتن این فرآیند، میزان چربی موجود در بدن گاو کاهش یافته و از سویی نیز میزان پروتئین بدن افزایش مییابد و ذخای کربوهیدراتی نیز حفظ خواهند شد.
همچنین این هورمون در افزایش خروج اسیدهای چرب از بافت چربی و استفاده از این چربیها برای تامین انرژی بدن نیز موثر است. افزایش سنتز پروتئین که موثر بر انتقال اسیدهای آمینه به بخشهای مختلف بدن است نیز از سایر مزایای ترشح این هورمون است.
افزایش شیر گاو با تزریق هورمون رشد
یکی از راهکارهای افزایش شیر با هورمون رشد، تزریق میزان مشخصی از این هورمون و استفاده از راهکارهای نوردهی مصنوعی برای افزایش پروتئین و لاکتوز شیر میباشد. همچنین تزریق سوماتوتروپین گاوی به همراه پرولاکتین سبب افزایش حجم پستانها و در نتیجه تداوم شیردهی و افزایش میزان شیر میشود. همچنین طبق تحقیقات انجام شده تغذیه دام با ماده خشک مصرفی ( DMI ) بیشتر نیز در کنار هورمون رشد میتواند بر افزایش تولید شیر گاوها تاثیر بگذارد.
در این بخش تاثیر هورمون رشد بر افزایش شیر گاو و راهکارهای مناسب جهت افزایش تولید شیر با استفاده از سوماتوتروپین را به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم، تا عزیزانی که به دنبال افزایش میزان تولید شیر هستند بتوانند این راهکارها را مورد استفاده قرار دهند.